Case study

Case study

Międzynarodowe doświadczenia kluczem do biznesowego sukcesu – historia spółek Exp-Peco Conseil i Triwalor

Firmy Exp-Peco Conseil oraz Triwalor Inżynieria Środowiska i Przemysłu Spożywczego powstały na bazie międzynarodowych doświadczeń ich założyciela Andrzeja Bednarza, który znajomość polskiego i francuskiego rynku przekuł na sukces swojego biznesu. Przedsiębiorstwa działają we Wrocławskim Parku Technologicznym, a spółka Triwalor jest dodatkowo członkiem Klastra Nutribiomed, którego jesteśmy koordynatorem. Jak wyglądała ich biznesowa droga?

Początki obu spółek sięgają historii rozwoju zawodowego ich założyciela Andrzeja Bednarza.

Na początku lat 80. Byłem zmuszony wyemigrować z Polski. Od tego momentu całe moje życie zawodowe było związane z Belgią i Francją. Mając m.in. dyplom MBA, pracowałem na różnych stanowiskach związanych z marketingiem w firmach z sektora spożywczego. Gdy osiągnąłem w niej najwyższe możliwe stanowiska na poziomie dyrektora, postanowiłem, że chcę prowadzić własny biznes. Ta myśl kiełkowała we mnie oczywiście o wiele dłużej. Jeszcze będąc zatrudnionym realizowałem na własną rękę pewne projekty handlowe i inwestycyjne w Polsce. Polegały one m.in. na wprowadzaniu na rynek polski francuskich produktów np. kaszy kuskus – opowiada Andrzej Bednarz.

Bazując na swoich wieloletnich doświadczeniach, w 1998 roku Andrzej Bednarz założył we Francji spółkę Exp-Peco Conseil specjalizującą się w doradztwie strategicznym, marketingowym i technologicznym w zakresie ochrony środowiska (odpady, ścieki przemysłowe i energia) oraz przemysłu spożywczego. Jego głównym założeniem było stworzenie firmy, która będzie łączyć przedsiębiorstwa z krajów francuskojęzycznych z firmami z krajów Europy Wschodniej. Na początku działalności firma skupiała się na realizacji projektów dla przemysłu spożywczego.

Realizowałem w tym czasie projekty takie jak doradztwo w zakresie budowy fabryki kaszy i makaronów w Polsce czy przeprowadzenie badań rynku dla Royal Canin, producenta karm dla psów i kotów, dzięki którym pod Krakowem powstała fabryka tej firmy – dodaje Bednarz.

Kolejnym krokiem w rozwoju spółki było wejście na rynek gospodarki odpadami.

Na przełomie 1999 i 2000 roku zajęliśmy się opracowaniem strategii gospodarki odpadami dla Dolnego Śląska. Wtedy nie obowiązywały jeszcze regulacje unijne, potrzebne było know-how, które znalazłem w Alzacji, regionie partnerskim Dolnego Śląska, udało nam się też pozyskać na ten cel dofinansowanie rządu francuskiego – dodaje założyciel Exp-Peco.

Od realizacji tego projektu spółka zaczęła zajmować się tym, co pokrywa obecnie 70% jej zleceń – ochroną środowiska, energią i odpadami. Drugą odnogą jej działalności jest niezmiennie consulting dla przemysłu spożywczego, czyli wspieranie firm, w nawiązywaniu relacji B2B.

 Wśród przykładów naszych działań w tym zakresie można wymienić to, że bierzemy udział w przygotowaniu tygodnia  francuskiego dla sieci sklepów Biedronka, staramy się również wprowadzić produkty z zakresu żywności funkcjonalnej do sieci takich jak Rossman. Pracujemy też dla firm, które oferują produkty z sektora premium np. francuskiego producenta czekolady – wspieramy go w procesie sprzedaży i poszukiwania inwestora, który sfinansuje utworzeni salonów firmowych w 3 dużych polskich miastach. Bazując na naszych doświadczeniach pomagamy czasem w restrukturyzacji i strategii małych firm. Realizowaliśmy poza tym kilka lat temu dla miasta Wrocławia dwa duże projekty gospodarcze związane z Francją – komentuje Andrzej Bednarz.

Ponad 22 lata rozwoju firmy opierało się głównie o okresy pełne prosperity, choć gorszym okresem w jej działalności był kryzys finansowy z lat 2008-2009. Firmie udało się go przetrwać dzięki reorientacji strategii i przeorganizowaniu działalności. Od tego czasu zarówno rynek spożywczy, jak i ochrony środowiska w Polsce stale się rozwijają, co również dla Exp-Peco oznacza wzrost.

Triwalor Inżynieria Środowiska i Przemysłu Spożywczego

Działalność drugiej firmy, Triwalor Inżynieria Środowiska i Przemysłu Spożywczego, jest naturalnym rozszerzeniem Exp-Peco.

Jej historia zaczyna się od przejęcia przeze mnie 4 lata temu zamrożonego oddziału francuskiej firmy Trivalor. Obecnie jesteśmy członkiem Klastra Nutribiomed i prowadzimy działania strategiczne w obszarze ochrony środowiska. Projekty, które prowadzimy w obu spółkach, wzajemnie się przeplatają, dzięki czemu świadczmy całościowe usługi doradcze dla firm i samorządów w zakresie produkcji energii, ciepła, spalania, zarządzania bioodpadami kuchennymi czy produkcją biogazu. Przykładowo jednym z naszych klientów jest firma Biokompo, numer dwa na polskim rynku kompostowni bioodpadów, którą wspólnie rozbudowujemy. Obecnie w imieniu naszych klientów prowadzimy też negocjacje, zarówno z podmiotami publicznymi, jak i inwestorami prywatnymi, w zakresie budowy kilku  biogazowni i spalarni RDF. Wszystko to wiąże się z trendem modernizacji polskich ciepłowni, szczególnie w zakresie jakości emisji – opowiada Andrzej Bednarz.

Andrzej bednarz 4 lata temu powrócił na stałe do Polski, do Wrocławia. Obecnie spółka się rozwija i powiększa swój zespół, tak by móc realizować większą ilość projektów. Podobnie jest firmą Exp-Peco. Jej właściciele skupiają się na rozwoju firmy i zwiększeniu jej wartości.

Wrocław to miasto przyjazne dla dynamicznego rozwoju biznesu, pełne energii do tworzenia czegoś nowego. Działają w nim miejsca takie jak Wrocławski Park Technologicznym, które dobrze odpowiadają potrzebom biznesu. Szczególnie pożyteczny z punktu widzenia naszej branży jest Klaster Nutribiomed i Zakład Doświadczalny – to niezwykle cenne zaplecze technologiczne i netwrokingowe dla branży spożywczej. Mam nadzieję, że zarówno moje firmy, jak i nasi klienci będą mogły wielokrotnie skorzystać z jego potencjału – podsumowuje Andrzej Bednarz.

Czytaj więcej o sukcesach firm z WPT:

Advantic, czyli od skali laboratoryjnej do przemysłowej

Innowacje w praktyce, czyli historia QNA Technology

KrioSystem – pierwszoligowy dostawca urządzeń kriogenicznych