Case study
Case study
Międzynarodowe doświadczenia kluczem do biznesowego sukcesu – historia spółek Exp-Peco Conseil i Triwalor
Firmy Exp-Peco Conseil oraz Triwalor Inżynieria Środowiska i Przemysłu Spożywczego powstały na bazie międzynarodowych doświadczeń ich założyciela Andrzeja Bednarza, który znajomość polskiego i francuskiego rynku przekuł na sukces swojego biznesu. Przedsiębiorstwa działają we Wrocławskim Parku Technologicznym, a spółka Triwalor jest dodatkowo członkiem Klastra Nutribiomed, którego jesteśmy koordynatorem. Jak wyglądała ich biznesowa droga?
Początki obu spółek sięgają historii rozwoju zawodowego ich założyciela Andrzeja Bednarza.
– Na początku lat 80. Byłem zmuszony wyemigrować z Polski. Od tego momentu całe moje życie zawodowe było związane z Belgią i Francją. Mając m.in. dyplom MBA, pracowałem na różnych stanowiskach związanych z marketingiem w firmach z sektora spożywczego. Gdy osiągnąłem w niej najwyższe możliwe stanowiska na poziomie dyrektora, postanowiłem, że chcę prowadzić własny biznes. Ta myśl kiełkowała we mnie oczywiście o wiele dłużej. Jeszcze będąc zatrudnionym realizowałem na własną rękę pewne projekty handlowe i inwestycyjne w Polsce. Polegały one m.in. na wprowadzaniu na rynek polski francuskich produktów np. kaszy „kuskus” – opowiada Andrzej Bednarz.
Bazując na swoich wieloletnich doświadczeniach, w 1998 roku Andrzej Bednarz założył we Francji spółkę Exp-Peco Conseil specjalizującą się w doradztwie strategicznym, marketingowym i technologicznym w zakresie ochrony środowiska (odpady, ścieki przemysłowe i energia) oraz przemysłu spożywczego. Jego głównym założeniem było stworzenie firmy, która będzie łączyć przedsiębiorstwa z krajów francuskojęzycznych z firmami z krajów Europy Wschodniej. Na początku działalności firma skupiała się na realizacji projektów dla przemysłu spożywczego.
– Realizowałem w tym czasie projekty takie jak doradztwo w zakresie budowy fabryki kaszy i makaronów w Polsce czy przeprowadzenie badań rynku dla Royal Canin, producenta karm dla psów i kotów, dzięki którym pod Krakowem powstała fabryka tej firmy – dodaje Bednarz.
Kolejnym krokiem w rozwoju spółki było wejście na rynek gospodarki odpadami.

– Na przełomie 1999 i 2000 roku zajęliśmy się opracowaniem strategii gospodarki odpadami dla Dolnego Śląska. Wtedy nie obowiązywały jeszcze regulacje unijne, potrzebne było know-how, które znalazłem w Alzacji, regionie partnerskim Dolnego Śląska, udało nam się też pozyskać na ten cel dofinansowanie rządu francuskiego – dodaje założyciel Exp-Peco.
Od realizacji tego projektu spółka zaczęła zajmować się tym, co pokrywa obecnie 70% jej zleceń – ochroną środowiska, energią i odpadami. Drugą odnogą jej działalności jest niezmiennie consulting dla przemysłu spożywczego, czyli wspieranie firm, w nawiązywaniu relacji B2B.
– Wśród przykładów naszych działań w tym zakresie można wymienić to, że bierzemy udział w przygotowaniu tygodnia francuskiego dla sieci sklepów Biedronka, staramy się również wprowadzić produkty z zakresu żywności funkcjonalnej do sieci takich jak Rossman. Pracujemy też dla firm, które oferują produkty z sektora premium np. francuskiego producenta czekolady – wspieramy go w procesie sprzedaży i poszukiwania inwestora, który sfinansuje utworzeni salonów firmowych w 3 dużych polskich miastach. Bazując na naszych doświadczeniach pomagamy czasem w restrukturyzacji i strategii małych firm. Realizowaliśmy poza tym kilka lat temu dla miasta Wrocławia dwa duże projekty gospodarcze związane z Francją – komentuje Andrzej Bednarz.
Ponad 22 lata rozwoju firmy opierało się głównie o okresy pełne prosperity, choć gorszym okresem w jej działalności był kryzys finansowy z lat 2008-2009. Firmie udało się go przetrwać dzięki reorientacji strategii i przeorganizowaniu działalności. Od tego czasu zarówno rynek spożywczy, jak i ochrony środowiska w Polsce stale się rozwijają, co również dla Exp-Peco oznacza wzrost.
Triwalor Inżynieria Środowiska i Przemysłu Spożywczego
Działalność drugiej firmy, Triwalor Inżynieria Środowiska i Przemysłu Spożywczego, jest naturalnym rozszerzeniem Exp-Peco.
– Jej historia zaczyna się od przejęcia przeze mnie 4 lata temu zamrożonego oddziału francuskiej firmy Trivalor. Obecnie jesteśmy członkiem Klastra Nutribiomed i prowadzimy działania strategiczne w obszarze ochrony środowiska. Projekty, które prowadzimy w obu spółkach, wzajemnie się przeplatają, dzięki czemu świadczmy całościowe usługi doradcze dla firm i samorządów w zakresie produkcji energii, ciepła, spalania, zarządzania bioodpadami kuchennymi czy produkcją biogazu. Przykładowo jednym z naszych klientów jest firma Biokompo, numer dwa na polskim rynku kompostowni bioodpadów, którą wspólnie rozbudowujemy. Obecnie w imieniu naszych klientów prowadzimy też negocjacje, zarówno z podmiotami publicznymi, jak i inwestorami prywatnymi, w zakresie budowy kilku biogazowni i spalarni RDF. Wszystko to wiąże się z trendem modernizacji polskich ciepłowni, szczególnie w zakresie jakości emisji – opowiada Andrzej Bednarz.
Andrzej bednarz 4 lata temu powrócił na stałe do Polski, do Wrocławia. Obecnie spółka się rozwija i powiększa swój zespół, tak by móc realizować większą ilość projektów. Podobnie jest firmą Exp-Peco. Jej właściciele skupiają się na rozwoju firmy i zwiększeniu jej wartości.
– Wrocław to miasto przyjazne dla dynamicznego rozwoju biznesu, pełne energii do tworzenia czegoś nowego. Działają w nim miejsca takie jak Wrocławski Park Technologicznym, które dobrze odpowiadają potrzebom biznesu. Szczególnie pożyteczny z punktu widzenia naszej branży jest Klaster Nutribiomed i Zakład Doświadczalny – to niezwykle cenne zaplecze technologiczne i netwrokingowe dla branży spożywczej. Mam nadzieję, że zarówno moje firmy, jak i nasi klienci będą mogły wielokrotnie skorzystać z jego potencjału – podsumowuje Andrzej Bednarz.

