Zdrowa przyszłość – już jest dostępny 8. odcinek!

Zdrowa przyszłość – już jest dostępny 8. odcinek!

Chyba każdy zgodzi się z tym, że zdrowie to podstawa naszego życia. Będąc w dobrej formie żyć aktywnie, dbać o to co wokół nas, kreować innowacje i zmieniać świat na lepsze! Właśnie dlatego zapraszamy Was do słuchania (i oglądania!) nowego cyklu rozmów przygotowanych przez Wrocławski Park Technologiczny pt. „Zdrowa przyszłość”. O zdrowym stylu życia, szczególnie zdrowym odżywianiu Karolina Bartosik, Dyrektor Pionu Obsługi Klienta i Projektów Badawczych WPT rozmawia z dr hab. n. med. Dorotą Waśko-Czopnik, lekarzem, specjalistą chorób wewnętrznych, gastroenterologiem, dyplomowanym konsultantem żywieniowym, adiunktem na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Zapraszamy na podcasty!

Podcast nr 1, czyli od czego zacząć 

Jak zacząć się zdrowo odżywiać? Zdrowa dieta, to taka, która jest dostosowana diety do indywidualnych potrzeb, trybu życia i preferencji żywieniowych. Od czego zacząć ją wdrażać? Jak nie zgubić się w gąszczu internetowych porad oraz dobrze dokonywać decyzji sięgając po produkty ze sklepowych półek? Przekonajcie się słuchając I odcinka podcastu!

Czy różnorodna dieta się opłaca?

Co właściwie decyduje o różnorodności diety? Czy dieta śródziemnomorska to dieta idealna? I czy to prawda, że śniadanie zawsze powinniśmy zjadać przed wyjściem z domu? Dowiecie się tego z drugiego odcinka cyklu rozmów z dr hab. Dorotą Waśko-Czopnik.

Jak często powinniśmy jeść?

Ile czasu nasz organizm potrzebuje do tego, by przygotować się do kolejnego posiłku? Co glukoza i insulina mają wspólnego z tym czy (i jakich) potrzebujemy przekąsek? Jak planować posiłki w insulinooporności? Posłuchajcie rozmowy z dr hab. Dorotą Waśko-Czopnik.

Jak znaleźć czas i przekonać się do jedzenia warzyw?

Czy zarządzanie własnym czasem jest dziś dla nas największym wyzwaniem w zdrowym odżywianiu? I czy można (i jak to zrobić?) przekonać się do jedzenia, czegoś, czego nie lubimy?

Czy mleko i jego przetwory są dla nas bezpieczne? Jak stwierdzić, że mamy nietolerancję laktozy? Które mleko jest najzdrowsze? I czy mleko roślinne to prawdziwe mleko? Przekonajcie się sami!

Jak to jest z tymi mrożonkami? Czy mogą być zdrowsze niż warzywa dostępne w sklepie? I co daje nam jedzenie kiszonek?

Czy to prawda, że mając nadwagę można być niedożywionym? Czy można mieć za mało tkanki tłuszczowej? Jaka jest relacja wagi i obwodów ciała?

Dlaczego człowiek powinien jeść mięso? Czy stawiać na mięso białe, czerwone a może ryby? Czy białkiem roślinnym można w 100% zastąpić to pochodzące z mięsa?

Kogo usłyszycie w podcastach? 

dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik, lekarz, specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog i dietetyk

Pracuje również jako adiunkt na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. Swoją wiedzę rozwija uczestnicząc w projektach i badaniach naukowych, jest też autorką ponad 130 publikacji z zakresu gastroenterologii i dietetyki, autorem i współautorem książek.

Karolina Bartosik, Dyrektor Pionu Obsługi Klienta i Projektów Badawczych

Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu rozbudowanymi jednostkami, o obszernej wiedzy technicznej, chemicznej, farmaceutycznej i projektowej. W swojej pracy zawodowej miała okazję koordynować działania szeregu projektów badawczych, wdrożeniowych i sprzedażowych. Od lat realnie współpracuje z uczelniami wyższymi, instytucjami otoczenia biznesu, przedstawicielami miasta i przedsiębiorstw, aby skutecznie wdrażać innowacyjne projekty badawcze i rozwojowe.

21 kwietnia 2024

Udostępnij

Oferta WPT

Sprawdź, co mamy do zaoferowania!

/inkubatory-przedsiebiorczosci/