Konferencja Klastra NUTRIBIOMED i WPT
Razem dla bezpieczeństwa żywności – partnerstwo wiedzy i przemysłu
Jak rozwijać partnerstwa między nauką a biznesem, by skutecznie wzmacniać bezpieczeństwo żywnościowe kraju? Jak wykorzystać potencjał współpracy w ramach klastra, by tworzyć innowacyjne i bezpieczne produkty żywnościowe? O tych zagadnieniach będą rozmawiać uczestnicy konferencji „Razem dla bezpieczeństwa żywności – partnerstwo wiedzy i przemysłu”. Udział w konferencji jest bezpłatny, po wcześniejszej rejestracji
Kiedy i gdzie?
21.11.2025
WPT, ul. Duńska 9, Wrocław

Przejdź do
Co w programie?
Pierwszy blok poświęcony będzie rozwojowi partnerstwa wiedzy i przemysłu w Krajowym Klastrze Kluczowym NUTRIBIOMED. Uczestnicy poznają m.in.: strategię Dolnego Śląska na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego kraju, plany rozwoju Klastra NUTRIBIOMED, nowe możliwości Linii Technologicznej i Centrum Szkoleniowego WPT oraz case study działania firm takich jak TOPICAL, IGLOTEX i Łysoń.
Drugi blok skoncentruje się na bezpieczeństwie żywnościowym kraju w szerokim ujęciu – od wykorzystania konopi siewnych jako strategicznego surowca, po praktyczne aspekty zabezpieczenia infrastruktury i zasobów żywnościowych w sytuacjach kryzysowych. Wśród prelegentów znajdą się m.in. Dorota Gudaniec oraz Jarosław Stelmach, a zwieńczeniem części merytorycznej będzie debata ekspertów z udziałem przedstawicieli administracji, nauki i biznesu.
Po części konferencyjnej uczestnicy będą mogli wziąć udział w zwiedzaniu laboratoriów i Linii Technologicznej WPT, a także w networkingu B2B.
Konferencja odbędzie się w budynku DELTA Wrocławskiego Parku Technologicznego przy ul. Duńskiej 9 we Wrocławiu.
Agenda konferencji
09:30–10:00| Rejestracja, poranna kawa, networking
10:00–10:15 | Rozpoczęcie i przywitanie gości
Maciej Potocki, Tadeusz Trziszka, Andrzej Balant
BLOK 1: NUTRIBIOMED Krajowy Klaster Kluczowy – kierunek rozwoju partnerstwa wiedzy i przemysłu
Moduł 1: Wrocławski Park Technologiczny koordynatorem Krajowego Klastra Kluczowego NUTRIBIOMED
10:15–10:45 | Dolny Śląsk dla Polskiej Żywności – w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego kraju
Maciej Potocki
10:45–11:00 | Krajowy Klaster Kluczowy NUTRIBIOMED – podsumowanie działań i plany na przyszłość
Karolina Bartosik
11:00–11:20 | Nowe możliwości Linii Technologicznej WPT i Centrum Szkoleniowego WPT
Michał Buda, Magdalena Jaśkiewicz-Czajka
Moduł 2: Innowacyjne projekty członków Klastra NUTRIBIOMED
11:20–11:35 | Współpraca od pomysłu do realizacji na linii technologicznej WPT, na bazie rozwoju firmy TOPICAL
Emilia Orłowska
11:35–11:50 | Innowacyjność i bezpieczeństwo produktów w firmie Iglotex S.A.
Mirosława Podszucka
11:50–12:05 | „Success Story” firmy Łysoń – Tworzenie marki LYSON z pasją i zaangażowaniem
Katarzyna Łysoń-Wiktor
12:05–12:30 | Przerwa kawowa
BLOK 2: Wielowymiarowość bezpieczeństwa kraju
12:30–12:50 | Konopie siewne jako surowiec dla wielu sektorów gospodarki w czasach kryzysu – od białka konopnego do budownictwa
Dorota Gudaniec
12:50–13:20 | Zabezpieczenie wody i żywności na najgorszy scenariusz – w tym wojnę. Szanse i wyzwania z perspektywy personalnej, rodzinnej i organizacyjnej. Przygotowanie obiektu i organizacji do współczesnych zagrożeń – konkretne rozwiązania i rekomendacje
Jarosław Stelmach
13:20–13:50 | Debata: Najważniejsze aspekty przygotowania do zabezpieczenia żywnościowego kraju
Karolina Bartosik, Maciej Potocki, Jarosław Stelmach, Katarzyna Szymczak-Pomianowska, Andrzej Gantner
13:50–14:30 | Lunch
14:30–16:00 | Zwiedzanie laboratoriów i Linii Technologicznej WPT | Networking B2B
Prowadzący: Michał Buda, Michał Kowalski, Anna Bednarska
-
14:30–15:00 – I grupa
-
15:00–15:30 – II grupa
-
15:30–16:00 – III grupa
Prelegenci

Maciej Potocki
Prezes Wrocławskiego Parku Technologicznego
Absolwent Wydziału Informatyki i Zarządzania Politechniki Wrocławskiej, na którym zdobył tytuł magistra inżyniera zarządzania systemami finansowym. Ukończył też interdyscyplinarne, podyplomowe studia Executive MBA. Przez lata związany z Urzędem Miejskim Wrocławia, gdzie jako współpracownik Prezydenta Miasta, był odpowiedzialny za nadzorowanie kilkunastu wydziałów. Od 2012 roku pełni funkcję Prezesa Zarządu Wrocławskiego Parku Technologicznego. Jako Przewodniczący Komitetu Sterującego Klastra Nutribiomed aktywnie wspiera rozwój innowacyjnych przedsięwzięć w obszarze biogospodarki. Inicjator takich projektów jak „Bez mikro nie ma makro” czy „Sektor Innowacji”. Zaangażowany w rozwój nowoczesnej edukacji poprzez inicjatywę „Projektujemy przyszłość. Edukacja” oraz w promowanie młodych polskich talentów naukowych m.in. poprzez wieloletnie wspieranie ogólnopolskiego Konkursu E(x)plory.

Zygmunt Balant
Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektor Dolnośląskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

prof. Tadeusz Trziszka
Przewodniczący Rady Klastra NUTRIBIOMED, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Profesor, zootechnik, technolog żywności i żywienia, profesor nauk rolniczych, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu kadencji 2016–2020. Specjalizuje się w zagadnieniach z zakresu technologii drobiu i jaj, w tym projektowania i technologii procesowych w przemyśle jajczarskim. Dorobek naukowy obejmuje około 400 pozycji, w tym ponad 200 oryginalnych prac twórczych, 15 podręczników i monografii, ponad 50 patentów i zgłoszeń patentowych.

Karolina Bartosik
Dyrektor Pionu Obsługi Klienta i Projektów Badawczych w WPT
Absolwentka Zarządzania Przedsiębiorstwem na studiach menedżerskich MBA na Uniwersytecie Ekonomicznym oraz Wydziału Chemicznego na Politechnice Wrocławskiej. Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu o obszernej wiedzy technicznej, chemicznej, farmaceutycznej i projektowej; koordynator wielu projektów badawczych, wdrożeniowych i sprzedażowych. Od lat realnie współpracuje z uczelniami wyższymi, instytucjami otoczenia biznesu, przedstawicielami miasta i przedsiębiorstw, aby skutecznie wdrażać innowacyjne projekty badawcze i rozwojowe.

Michał Buda
Kierownik Oddziału ds. Badawczo – Rozwojowych z Zakładem Doświadczalnym WPT
Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, specjalista w dziedzinie technologii żywności i żywienia człowieka, pasjonat nowoczesnych trendów żywieniowych i technologicznych. W pracy łączy naukową wiedzę z praktycznym podejściem do innowacji – od koncepcji receptury po finalny produkt. Od wielu lat związany jest z branżą spożywczą, gdzie zdobywał doświadczenia w opracowywaniu i wdrażaniu nowych produktów, optymalizacji procesów oraz doskonaleniu jakości wyrobów.

MADALENA JAŚKIEWICZ-CZAJKA
Kierownik Oddziału ds. Jakości WPT
Specjalistka z 17-letnim doświadczeniem w branży farmaceutycznej i chemicznej, łącząca wiedzę technologiczną z umiejętnościami zarządzania jakością oraz optymalizacją procesów produkcyjnych. Od lat związana z systemami zarządzania jakością (GMP, ISO, HACCP), gdzie z powodzeniem wdraża rozwiązania usprawniające procesy, zwiększające efektywność operacyjną i zgodność z wymaganiami regulacyjnymi. Koordynuje prace Centrum Szkoleniowego WPT SA, gdzie rozwija programy edukacyjne skierowane do przedstawicieli przemysłu, nauki i startupów.

EMILIA ORŁOWSKA
Prezes TOPICAL
Absolwentka Politechniki Łódzkiej oraz Coventry University, odbywała staże w Hiszpanii i Niemczech. Specjalizuje się w suplementach diety w formie żelków. Po latach pracy w korporacji, jako inżynier jakości, współtworzyła Cannabis Clinic – jedną z pierwszych klinik konopnych w Polsce. Dziś rozwija własne receptury suplementów i produkcję kontraktową.

MIROSŁAWA PODSZUCKA
Dyrektor Produkcji IGLOTEX S.A
Z wykształcenia technolog żywności – Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie. Ukończone studia podyplomowe: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Nowoczesna Praktyka Zarządzania Firmą; Politechnika Warszawska Szkoła Biznesu, Farmaekonomika, Marketing i Prawo farmaceutyczne; Akademia Leona Koźmińskiego – MBA. Posiada 20-letnie doświadczenie w zarządzaniu obszarem produkcji w branży FMCG – spożywczej, wyspecjalizowana w budowaniu zmotywowanych, efektywnych zespołów, wdrażaniu i rozwoju filozofii Lean Management, w opracowywaniu i wdrażaniu transformacji w firmach oraz budowaniu systemów motywacyjnych.

KATARZYNA ŁYSOŃ-WIKTOR
Prezes Zarządu ŁYSON
Wychowana w otoczeniu rodzinnej pasji do pszczelarstwa i dziś, jako Prezes Zarządu, z sukcesem łączy tradycję z nowoczesnością. Odpowiada za strategiczny rozwój organizacji oraz wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań produktowych. Wierzy, że miód i produkty pszczele mogą być fundamentem innowacyjnych, zdrowych rozwiązań żywieniowych, dlatego rozwija nowe kategorie – w tym żywność funkcjonalną i suplementy diety. Łączy rodzinne dziedzictwo z przyszłością branży, wprowadzając na rynek produkty o wysokiej wartości i jakości.

DOROTA GUDANIEC
CEO MAX HEMP Sp. z o.o.
Dyplomowana zielarka-fitoterapeutka, naturoterapeutka oraz terapeutka konopna. Prezes Zarządu Spółki MAX HEMP, która specjalizuje się w produkcji ekstraktów z konopi siewnych. Założycielka rodzinnej firmy, która powstała z osobistej walki o życie dziecka i brata. Aktywistka na rzecz legalizacji konopi do celów leczniczych, prowadzi Centrum Terapeutyczne Max Hemp – pierwszy w Polsce podmiot leczniczy, który specjalizuje się w holistycznym wsparciu pacjentów stosujących konopie.

mjr rez. dr hab. inż.
jarosław stelmach
Prezes Zarządu Safety Project sp. z o.o. oraz Fundacji Polski Instytut Bezpieczeństwa
i Obronności
Profesor uczelni, doktor habilitowany nauk o bezpieczeństwie w obszarze antyterroryzmu oraz bezpieczeństwa obiektów użyteczności publicznej i infrastruktury krytycznej państwa, major rezerwy. Badacz, trener i popularyzator bezpieczeństwa. Autor kilkudziesięciu monografii i artykułów naukowych. Senior ekspert NATO DEEP eAcademy, pomysłodawca i organizator Międzynarodowego Kongresu Bezpieczeństwa Obiektów SAFE PLACE oraz Międzynarodowego Kongresu Antyterrorystycznego ICTC. Twórca podcastu „Ochrona Ludności i Obrona Cywilna” oraz „Project Safe-TY” na platformie YouTube.

KATARZYNA SZYMCZAK-POMIANOWSKA
Dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia
Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Wrocławskiego. Ponad 20 lat doświadczenia w strukturach samorządu terytorialnego. Od 2018 r. odpowiedzialna za zrównoważony rozwój oraz wdrażanie działań i mechanizmów mających na celu adaptację miasta do zmian klimatu. Od 2022 r. koordynuje działania Wrocławia w inicjatywie UE „Misja 100 Miast Neutralnych Klimatycznie i Inteligentnych”.

ANDRZEJ GANTNER
Wiceprezes Zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców
Od ponad 25 lat związany z gospodarką żywnościową w zakresie zarządzania, marketingu, public relations, społecznej odpowiedzialności biznesu. Reprezentuje PFPŻ ZP w największej europejskiej organizacji przemysłu żywnościowego Food Drink Europe. Autor licznych publikacji i analiz dotyczących rynku żywności oraz gospodarki żywnościowej. Redaktor naczelny kwartalnika „Food Lex”, członek Rady Związku Pracodawców i Przedsiębiorców, członek Rady Krajowej Izby Gospodarczej.
Rejestracja



