Konferencja Klastra NUTRIBIOMED i WPT
Razem dla bezpieczeństwa żywności – partnerstwo wiedzy i przemysłu
Jak rozwijać partnerstwa między nauką a biznesem, by skutecznie wzmacniać bezpieczeństwo żywnościowe kraju? Jak wykorzystać potencjał współpracy w ramach klastra, by tworzyć innowacyjne i bezpieczne produkty żywnościowe? O tych zagadnieniach będą rozmawiać uczestnicy konferencji „Razem dla bezpieczeństwa żywności – partnerstwo wiedzy i przemysłu”. Udział w konferencji jest bezpłatny, po wcześniejszej rejestracji
Kiedy i gdzie?
21.11.2025
WPT, ul. Duńska 9, Wrocław

Przejdź do
Co w programie?
Pierwszy blok poświęcony będzie rozwojowi partnerstwa wiedzy i przemysłu. Uczestnicy poznają m.in.: strategię Dolnego Śląska na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego kraju, plany rozwoju Klastra NUTRIBIOMED, nowe możliwości Linii Technologicznej i Centrum Szkoleniowego WPT oraz case study działania firm takich jak TOPICAL, Polskie Młyny i Łysoń.
Drugi blok skoncentruje się na bezpieczeństwie żywnościowym kraju w szerokim ujęciu – od wykorzystania konopi siewnych jako strategicznego surowca, po praktyczne aspekty zabezpieczenia infrastruktury i zasobów żywnościowych w sytuacjach kryzysowych. Wśród prelegentów znajdą się m.in. Dorota Gudaniec oraz Jarosław Stelmach, a zwieńczeniem części merytorycznej będzie debata ekspertów z udziałem przedstawicieli administracji, nauki i biznesu.
Po części konferencyjnej uczestnicy będą mogli wziąć udział w zwiedzaniu laboratoriów i Linii Technologicznej WPT, a także w networkingu B2B. Nie zabraknie również degustacji produktów członków Klastra NUTRIBIOMED oraz regionalnych producentów, którzy łączą tradycję z nowoczesnością.
Konferencja odbędzie się w budynku DELTA Wrocławskiego Parku Technologicznego przy ul. Duńskiej 9 we Wrocławiu.
Agenda konferencji
10:00–10:15 | Rozpoczęcie i przywitanie gości
Maciej Potocki, Tadeusz Trziszka, Natalia Gołąb
BLOK 1: Krajowy Klaster Kluczowy NUTRIBIOMED – kierunek rozwoju partnerstwa wiedzy i przemysłu
10:15–10:45 | Dolny Śląsk dla Polskiej Żywności – w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego kraju
Maciej Potocki
10:45–11:00 | Krajowy Klaster Kluczowy NUTRIBIOMED – podsumowanie działań i plany na przyszłość
Karolina Bartosik
11:00–11:20 | Nowe możliwości Linii Technologicznej WPT i Centrum Szkoleniowego
Michał Buda, Magdalena Jaśkiewicz-Czajka
11:20–11:35 | Współpraca od pomysłu do realizacji – przykład rozwoju firmy TOPICAL
Emilia Orłowska
11:35–11:50 | Firma Polskie Młyny
Aleksandra Rzepczyk
11:50–12:05 | Firma Łysoń
Katarzyna Łysoń-Wiktor
12:05–12:30 | Przerwa kawowa
BLOK 2: Bezpieczeństwo żywnościowe kraju
12:30–12:50 | Konopie siewne jako surowiec dla wielu sektorów gospodarki w czasach kryzysu – od białka konopnego do budownictwa
Dorota Gudaniec
12:50–13:20 | Zabezpieczenie wody i żywności na najgorszy scenariusz – w tym wojnę. Szanse i wyzwania z perspektywy personalnej, rodzinnej i organizacyjnej. Przygotowanie obiektu i organizacji do współczesnych zagrożeń – konkretne rozwiązania i rekomendacje
Jarosław Stelmach
13:20–13:50 | Debata: Najważniejsze aspekty przygotowania do zabezpieczenia żywnościowego kraju
Karolina Bartosik, Maciej Potocki, Jarosław Stelmach, Katarzyna Szymczak-Pomianowska, TBC, Artur Jurkowski
13:50–14:30 | Lunch
14:30–16:00 | Zwiedzanie laboratoriów i Linii Technologicznej WPT | Networking B2B
Prowadzący: Michał Buda, Michał Kowalski, Anna Bednarska
- 
14:30–15:00 – I grupa
 - 
15:00–15:30 – II grupa
 - 
15:30–16:00 – III grupa
 
Produkty członków Klastra NUTRIBIOMED i regionalne produkty
Podczas wydarzenia będzie można spróbować i poznać lokalnych producentów, którzy łączą tradycję z nowoczesnością.
Rejestracja
Organizatorzy
